Fakültemiz ve Gence Devlet Üniversitesi işbirliğinde üniversitemizde “Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli“ isimli çevrim içi panel düzenlendi. 2021 yılının Türkiye’de Ahi Evran Yılı, Azerbaycan’da ise Nizamî-i Gencevî yılı ilan edilmesi kapsamında 16 Aralık 2021 tarihinde online gerçekleşen panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Gence Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusif Yusifov, T.C. Gence Başkonsolosu Dr. Zeki Öztürk, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, Fakültemiz Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Doğan, öğretim üyeleri Prof. Dr. Fazıl Yozgat, Doç. Dr. Cavid Bağırzade, Doç. Dr. Siraceddin Haci ve Vüsal İsgenderov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Nadir İlhan, Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli gibi değerlerin kendileri için kıymetinin büyük olduğunu dile getirerek başladı.  Dekan İlhan, milli kimliğin ve Türk-İslam sentezinin inşasında çok önemli roller üstlenen bu iki bilim adamının eserlerini ve fikirlerini yaşatmak derdinde olduklarını belirtti.

Gence Devlet Üniversitesi Rektörü Yusifov: “Panel Bizi Bize Anlatmak İçin Büyük Bir Fırsat“

Türk dünyasının iki büyük değerinin bizi bize anlatmak için büyük bir fırsat olduğuna değinen Gence Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusif Yusifov, iki ilim adamının ilmiyle fikriyle sanatıyla medeniyete dokunanlar arasında olduğunu ifade etti. Yusifov, yakın zamanda Ermeni işgalinden vatan topraklarını kurtardıklarını ifade ederek bu noktada Türkiye’den büyük destek gördüklerini hatırlattı. Gencevî’nin dünya edebiyat tarihinde eşsiz bir yeri olduğuna dikkat çeken Rektör Yusifov, bu iki ismin milli birliğimizin kardeşliğimizin teminatı ve rehberi olduğu vurgusunu yaptı.



Rektör Karakaya: “Kültür Coğrafyaları Tek Olan İki Devletiz“

Kendilerini bu coğrafyada ‘iki devlet tek millet’ sloganı ile ifade ettiklerini belirterek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, aslında kültür coğrafyaları tek olan iki devlet olduklarını söyledi. Karakaya, Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli’nin tek yerde yetişmiş aynı bilgi kaynağıyla beslenmiş ve insan yetiştirme metodu ortaya koyabilmiş tarihi şahsiyetler olduğunu belirtti. Geçmişteki kökler bulunduğunda geleceğe verilecek filizlerin daha güçlü olacağı değerlendirmesinde bulunan Rektör Karakaya, bu anlamda kendilerinin Ahi Evran-ı Veli’nin mirasını üniversitelerinde canlı tutmak adına Ahilik Kültür ve Ahlak dersini tüm bölümlerde okuttuklarını bildirdi.

Rektör Karakaya: “Gönül İklimine Geçiş Metotlarını Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli’nin Öğretilerinden Alacağız“

Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler rasyonalitenin kuraklığından gönül iklimine geçişin yol haritalarını Nizamî-i Gencevî ve Ahi Evran-ı Veli’nin öğretilerinden alacağız. İnsana dair kıymetleri değerleri bulup yeni insan yetiştirme modellerini hayata geçireceğiz. Bunu nasıl yapacağız; yaşanabilir müfredatlarla aktararak, onları yaşatarak. İnsan hazinelerimizi biz ve çocuklarımız iyi bileceğiz ki dünyaya hakkıyla anlatabilelim. Onların hem edebi hem manevi ışıklarından insanlığın faydalanabilmelerini sağlayabilelim’’

Başkonsolos Öztürk: “İnsanlar ve Devletler Gelip Geçmiştir Ancak Kültürel Değerler Günümüze Ulaşmıştır“

Daha sonra söz alan T.C. Gence Başkonsolosu Dr. Zeki Öztürk, tarihteki kadim medeniyetlerin ve büyük devletlerin ortak özelliklerinin kültürel boyutta önemli değerler üretmek olduğunu söyledi. Dr. Öztürk, “İnsanlar ve devletler gelip geçmiştir ancak kültürel değerler günümüze ulaşmıştır. Tıpkı Azerbaycan topaklarının dünyaya sunduğu Nizâmî-i Gencevî ve Anadolu topraklarının dünyaya armağanı Ahi Evran-ı Veli’nin eserlerinde bize bıraktıkları değerler gibi onları sahiplenmek, miraslarını yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırma sorumluluğu da bize düşmektedir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panel, Doç. Dr. Cavid Bağırzade’nin “XI – XV. Asırlarda Azerbaycan’da Ahilik ve Ahi Teşkilatları“, Prof. Dr. Nadir İlhan’ın “Ahilik Değerleri ve Yunus Emre ile Aşık Paşa’da Yansımaları“, Doç. Dr. Siraceddin Haci’nin “Nizami Gencevide Servet Anlayışı“, Prof. Dr. Fazıl Yozgat’ın “Ahiliğin İktisadi Temelleri“, Vüsal İsgenderov’un “Nizami Gencevi ve Ahilik“ ile Prof. Dr. Ahmet Doğan’ın “Türk Edebiyatında Ahi Evran ve Ahilik“ konulu sunumlarıyla sona erdi.