Hakkında
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, Gazi Üniversitesine bağlı olarak kurulan Fen-Edebiyat Fakültesinin ilk öğrenci kabul eden bölümlerindendir. 2000-2001 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamış; ilk mezunlarını ise 2003-2004 eğitim-öğretim yılında vermiştir. Bölümde normal ve ikinci öğretim olmak üzere Lisans eğitimi verilmektedir. Ayrıca Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan ilk yüksek lisans ve doktora programı Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında gerçekleştirilmiştir.
Bölümün normal ve ikinci öğretim programlarına her yıl ayrı ayrı yaklaşık 60'ar öğrenci kabul edilmektedir. Bölümde eğitim-öğretime devam eden öğrenci sayısı ise 500'ün üzerindedir.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü; Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili ve Türk Halk Edebiyatı olmak üzere toplam 5 ana bilim dalından oluşmaktadır. Bölümün akademik kadrosunda 2022 yılı Ocak ayı itibariyle 6 Profesör, 7 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi yer almaktadır. Öğretim üyeleri, Türk dili ve edebiyatı alanında yetkin eğitici ve araştırmacı yetiştirmek, mevcut eğitim koşullarını geliştirmek ve alanın sorunlarına çözüm üretmek amacıyla teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra pek çok sosyal faaliyet düzenlemektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün, fakülte içerisinde yer alan, hemen tamamına yakını sosyal bilimlerle ilgili, yaklaşık 10.000 cilt kitaptan oluşan bir kütüphanesi bulunmaktadır. Kütüphanede yer alan kitapların önemli bir kısmı edebiyat, dil ve tarih ile ilgilidir. Öğrenciler, kütüphaneden gerek kitap temin etmek gerekse ders çalışmak için her daim yararlanabilmektedir.
Bölüm öğrencilerinin programdan mezun olabilmeleri için 240 AKTS'yi tamamlayıp başarısız dersinin bulunmaması ve GANO (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) değerinin 2.00 üzerinde olması gerekir. Gerekli şartları tamamlayan bölüm mezunları, Türkiye genelindeki bütün Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerinin hak ve yetkilerine sahiptir.
Programdan mezun olan öğrencilerin,
-Gerekli pedagojik formasyon sağlandığı takdirde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ve özel eğitim kurumlarında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni,
-Yüksek lisans ve doktora eğitimi aldıkları takdirde üniversitelerde öğretim üyesi veya öğretim elemanı,
-Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi, TİKA, Yazma Eserler Kurumu, Başbakanlık Devlet Arşivi, Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi gibi kamu kurumlarında veya özel kurumlarda uzman,
-Yayınevlerinde editör olarak iş bulmaları olanaklıdır.