Öğrenimlerini "Azami Süre"de Tamamlayamayan Öğrencilerimizin Listesine ulaşmak için TIKLAYINIZ...

İlgili Prosedürler:

Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nden,

Eğitim-öğretim süresi:
MADDE 8 – (Değişik:RG-25/3/2016-29664)

(1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Bu süreler sonunda eğitimini tamamlayamayanlar için aşağıdaki hükümler uygulanır:

a) Azami öğrenim süresi sonunda, hiç almadığı ve/veya alıp da devam koşulunu yerine getirmediği için yarıyıl/yılsonu sınav hakkı elde edemediği ders sayısı altı ve daha fazla olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

b) Azami öğrenim süresi sonunda, (a) bendi kapsamı dışında kalan son dönem/sınıf öğrencilerine, devam koşulunu yerine getirerek başarısız oldukları tüm dersler için ders sayısına bakılmaksızın iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda; mezun olması için başarması gereken ders sayısını; hiç almadığı ve devam koşulunu yerine getirmediği dersler de dâhil olmak üzere, en az iki, en fazla beş derse indiren veya devam yükümlülüğünü yerine getirmediği bir dersi kalan öğrencilere üç yarıyıl ek süre verilir, en fazla beş derse indiremeyen öğrencilerin ise Üniversite ile ilişiği kesilir.

c) Azami öğrenim süresi sonunda ek sınav hakkını kullanmadan, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısı; hiç almadığı ve devam koşulunu yerine getirmediği dersler de dâhil olmak üzere, en az iki, en fazla beş olan veya devam yükümlülüğünü yerine getirmediği bir dersi kalan ve ek sınav haklarını kullanmayacağını yazılı olarak beyan eden son dönem/sınıf öğrencilerine, dört yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı) ek süre verilir.

ç) (b) ve (c) bentleri uyarınca verilen ek süreler sonunda; mezuniyet için devam yükümlülüğü yerine getirilememiş bir dersi kalan veya devam yükümlülükleri yerine getirilmiş olsa dahi birden fazla başarısız dersi olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

d) Azami öğrenim süresi sonunda veya (b) ve (c) bentleri uyarınca verilen ek süreler sonunda; mezuniyet için devam yükümlülüğünü yerine getirmiş olmak kaydıyla bir dersi olan öğrencilere sınırsız olarak sınavlara katılma hakkı tanınır.

(2) Sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenci, katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam eder. Ancak bu öğrenci sınav hakları dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz. Açılan sınavlara üst üste ya da aralıklı olarak toplam üç öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve Üniversite ile ilişiği kesilir.

(3) Üniversiteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğrenim süresinden sayılır.

(4) Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Bu süre öğrenim süresinden sayılmaz.

(5) Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak Üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.