Abay Kazak Millî Pedagoji Üniversitesi Filoloji Fakültesi tarafından düzenlenen "Ulular Ündestigi" adlı uluslararası çevrimiçi panelde Yunus Emre, Ali Şir Nevaî, Abay Kunanbayulı, Ahmet Baytursınulı, Kasım Tınıstanov gibi Türk Dünyasının önemli şahsiyetleri Türkiye, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'dan bilim adamlarının birer bildiri sunduğu etkinlik anıldı. Türkiye saati ile 11.00'de zoom üzerinden gerçekleştirilen panele Dekanımız Prof. Dr. Nadir İLHAN, “Yunus Emre ve Eserlerine Yansıyan Fikirleri” üzerine bir konuşmayla katıldı.



Bugün türbesinin yer aldığı bu yerin; Yunus’un doğduğu, yaşadığı, Yunus olduğu dönemlerde Kırşehir’e bağlı olması dolayısıyla Yunus’un Kırşehirli olduğu söyleyen Prof. Dr. Nadir İLHAN, Yunus’un şiirlerinde saf ve duru Türkçesiyle coşkun duygularını en samimi şekilde ifade ettiği için Türk milletinin gönül dünyasında taht kurmuş, İslam'ın getirdiği irfan nûru ve Türk milletinin asırlar içinde geliştirdiği millî kültür unsurlarıyla aydınlanan bir mutasavvıf şair olduğunu ifade etmiştir.

Nadir İLHAN, konuşmasında Yunus’un eserlerinde kimseyi kırmayan ve aynı zamanda insanlardan gelen sıkıntılara da katlanan, onlara kırılmayan, ince düşünceli bir müslüman resmi çizediğini ve aşk şairi diye bilindiğini de ifade etmiştir. Konuşmada, Yunus’un aşkı beşere, cinse ve cinsiyete indirgemediği, onun aşk diye ifade ettiği şeyin ise kısa ve açıkça söyleyecek olursak Allah’a güzel kulluk etmek olduğu da belirtilmiştir.

Panel diğer katılımcıların sunumlarıyla tamamlanmıştır.