Eğitim ve düşünce tarihimizin önemli simalarından Nafi Atuf Kansu (1890-1949) adına 2014 yılından beridir eğitim ve kültür alanlarında gerçekleştirilen bilimsel araştırmaları tanıtmayı ve desteklemeyi amaçlayan “Nafi Atuf Kansu Eğitbilim Araştırmaları Ödülü” verilmektedir. Ödül seçici kurulu, 2021 yılı makale ödülünün “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü” öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ümüt Akagündüz’ün “II. Meşrutiyet Yıllarında Köylü Eğitimi Üzerine Düşünceler” başlıklı makalesine verilmesini kararlaştırmıştır. 23 Ekim 2021 tarihinde Kansu ailesinin katılımlarıyla düzenlenen törende Dr. Niyazi Altunya ve Metin Atuf Kansu tarafından ödül Doç. Dr. Ümüt Akagündüz’e takdim edilmiştir.