Ahi Evran Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, 2009 yılında kurulmuştur.
Halihazırda, 3 araştırma görevlisi, 1 öğretim görevlisi, 3 yardımcı doçentden oluşan akademik kadrosu ile eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
2011 yılında, Fen Edebiyat Fakültesi’nin, Üniversite yerleşkesi içerisindeki, yeni bina kompleksine taşınması ile birlikte, Coğrafya Bölümü, gerek eğitim öğretim ve gerekse araştırma faaliyetleri açısından, modern, sağlıklı derslik ve laboratuvarlara kavuşmuştur.
Bir adet 64 kişilik amfi, 2 adet 50’şer kişilik normal dersliğe ek olarak, bölümümüzde, bir adet CBS Laboratuvarı, bir adet kartografya salonu, bir adet Eğitim Laboratuvarı ile bir adet Araştırma Laboratuvarı bulunmaktadır.
Coğrafya bölümünde, normal öğretimde, I. Sınıfta 52, II. Sınıfta 51, III. Sınıfta 44 ve IV. Sınıfta 40 olmak üzere toplam 187 öğrenciye eğitim verilmektedir.
Dört yıllık eğitim-öğretim süresince, öğrencilerimiz, teorik ve laboratuvar çalışmalarının yanı sıra, değişik dönem ve zamanlarda, arazi çalışmalarına çıkmakta ve teorik olarak görmüş oldukları coğrafi kavramları, bizzat arazi koşullarında gözleme ve yorumlama imkanı bulmaktadırlar.
Öğrencilerimizin isteğe bağlı olarak, değişik kurum ve kuruluşlarda yapmış oldukları staj çalışmaları mezuniyet sonrasında iş imkanları bakımından önemli avantajlar sağlamaktadır.
Genç bir bölüm olmasına rağmen, bünyesinde bulunan gerek akademik kadro ve gerekse altyapı imkanları açısından Türkiye’deki diğer coğrafya bölümlerinden ileri bir konumda yer almaktadır.